Távol-keleti blokk

A kínai hivatalnokok bekeményítenek az online médiával szemben

2016. augusztus 02. - tavolkeletiblokk

Amikor Kína vezetői saját magukról, vagy az ország állami ügyeiről olvasnak, nem szeretnek meglepődni, és azt is nehezen viselik, ha ellentmondanak nekik. Semmi okuk azonban arra, hogy a hagyományos média miatt nyugtalankodjanak, hiszen afelett a Kínai Kommunista Párt (KKP) gyakorol szoros kontrollt. Az online médiával azonban más a helyzet – ott az újságíróknak nagyobb esélyük van arra, hogy kicselezzék a párt cenzorait.

 

 

 Kína – a 700 milliós internetpiac

(kép: Getty Images / xPACIFICA)

Július 24-én, a Kínai Kibertér Közigazgatás pekingi önkormányzati ága elrendelte, hogy a legnagyobb kínai internetes cégek közül – amelyek be vannak jegyezve az amerikai NASDAQ részvénypiacon is –, a Sina, a Sohu és a Netease függessze fel a politikailag érzékeny témákkal foglalkozó független riportok publikálását. A hivatalos média szerint néhány új hírportált meg is kellene büntetni. Hasonló jellegű megszorítások már 2005 óta érvényben vannak, azonban az internetes cégek gyakran figyelmen kívül hagyták ezeket, annak reményében, hogy minél több olvasót szerezzenek maguknak az ország 700 millió internet-felhasználója közül.

Ebben a hónapban valószínűleg egy sajtóhiba bőszítette fel a párt vezetését. Egy cikk főcímében, amelyet a Tencent News tett közzé, a „Xi Jinping egy fontos beszédett mondott” helyett azt írták, hogy az elnök „bepöccent” – a különbség csupán egyetlen kínai írásjegy volt. Az online hírportáloknak, amikor ilyen híreket hoznak le, elméletileg még a főcímet is a hivatalos médiától kellene átvenniük. A Tencent baklövése tulajdonképpen égbekiáltó hiba volt a KKP szemében: a beszámoló nemcsak Xi Jinping pártfőtitkárról szólt, hanem magának a pártnak a születésnapjáról is.

A cenzorok attól is félnek, hogy az online média megkérdőjelezheti a közelmúltban történt árvízről szóló hivatalos beszámolókat is. Nemrég megszigorították a közösségi oldalak felhasználóit érintő intézkedéseket is. Kína egyik északi városában, Xingtaiban három embert büntettek meg, mert az interneten rossz hírét keltették az áradásról szóló beszámolóknak – azt írták, hogy az árvíz legalább 34 ember életét követelte a városban. A három előállított személy közül az egyiket, egy 35 éves férfit öt nap fogságra is ítélték, mert azt állította, hogy szándékosan eresztették ki a vizet a víztárolókból.

Az államelnök gyanakvással figyel minden újságírói merészséget. Még februárban felkereste a három legnagyobb kínai hírügynökséget, és emlékeztette őket, hogy feladatuk a párt szolgálata. Ebben a hónapban egy prominens liberális hírlap, a Yanhuang Chunqiu lényegében befejezte működését, miután a lap három fontos szerkesztőjét elbocsátották. Július 22-én a pekingi bíróság elutasította az egykori szerkesztők kérelmét arra vonatkozóan, hogy eltávolításuk okát megtudják.

Batári T. Csaba

Forrás: The Economist

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr188931116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása