Távol-keleti blokk

A turisták kedvéért megváltoztatják egyes japán térképek piktogramjait

2016. január 31. - tavolkeletiblokk

A Japán Földrajzi Intézet (GSI) egy sor új, turista térképekre szánt szimbólum kiadását határozta el, miután sokak egyes jeleket nehezen érthetőnek, illetve sértőnek találtak.

A legnagyobb felháborodást a buddhista templomokat jelölő szvasztika (horogkereszt) lecserélésének terve keltette. A külföldiek, a számukra félreérthető jel helyett, ezentúl egy három szintes pagoda képével fognak találkozni a térképeken.

8261525115_e73c0cmanji2a8c8_h.jpg

Szvasztika a buddhista Senso-ji templomon

 (kép: flickr / joskecklenfeld)

„Ahhoz hogy egy turizmus-orientált nemzet lehessünk és a 2020-as tokiói olimpiát zökkenőmentesen lebonyolíthassuk, Japánnak egy olyan környezetet kell megteremtenie, ahol a külföldi látogatók gyorsan és könnyedén tudnak utazni vagy szállást találni maguknak” – olvasható az intézet közleményében. „Ennek elérésének érdekében, különösen fontos a külföldiek számára könnyen értelmezhető térképek terjesztése.”

A 18 darabból álló jelminta kitalálása során a nemzeti földmérési és térképészeti hivatal összehívott egy szakértőkből álló bizottságot, továbbá 92 országból több mint ezer embert kérdezett meg a témával kapcsolatban, beleértve nagykövetségi munkatársakat, külföldi diákokat és turistákat is.

A GSI szerint a piktogramok lefedik a Japánba látogató turisták számára legfontosabbnak vélt helyeket és szolgáltatásokat. A közvélemény megkérdezése után, márciusban fogják hivatalosan bevezetni az új jeleket. A 18 jelből hatot lecserélnek, négy változatlan marad, és nyolc teljesen újat is kitalálnak – ezentúl a kisboltoknak és a turista információs központoknak is lesz saját jele. Az intézet reméli, hogy az új szimbólumok hasznosak lesznek a külföldiek számára.

A szvasztika a legrégebbi szimbólumok egyike. Az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) már a jószerencse szimbólumának számított - illetve Indiában ma is annak számít. Kínában leginkább a halhatatlanok, a halhatatlanság jelvényeként futott be nagy karriert. A szvasztika leggyakrabban az óramutató járásával megegyező irányú, de esetenként találni az óramutató járásával ellentétes irányút is. A buddhizmusban Buddha szívének pecsétjeként tisztelik, ezért tűnik fel több buddha szobor mellrészén is. A japánoknál a buddhista vallásban és művészetben használatos szvasztika neve manji (), és a Dharmát, a mindenség harmóniáját és az ellentétek egyensúlyát jelképezi. A balra néző omote (elülső) manji a szeretet és a könyörület, a jobbra néző ura (hátulsó) manji az erő és az intelligencia jelképe. A kétféle manji együtt gyakran szerepel a buddhista iratok elején és végén.

Wikipedia / Terebess

A szvasztikát sokan a buddhizmussal, illetve a japán kultúrával azonosítják és ezt a turistáknak is illene megtanulniuk – vélik a jel cseréjét ellenzők.

Egy japán twitter felhasználó a témával kapcsolatban azt írja: „Szomorú dolog, hogy sokan a nácizmus szimbólumaként gondolnak a manjira, de a buddhizmus történetének sokkal régebb óta része ez a jel. Ezért erősen ellenzem, hogy megváltoztassuk a térképeinket néhány tudatlan és idióta külföldi turista miatt. Ez egy buta ötlet.”

Nakamura Takayuki, a Földrajzi Intézet tisztségviselője megerősítette, hogy az új jelek kizárólag a külföldieknek készült térképeken lesznek láthatóak – a japán térképek nem változnak. Az, hogy később a hazai térképeken is bevezessék-e ezeket, még nem dőlt el.

gsi-jelek-sw-t1.png

 Bal szélen, a buddhista templomok szimbóluma, középen a sintó templomoké (változatlan marad), jobb szélen pedig az új, külföldieknek tervezett jelölés._87781784_japhotel.jpg

A hotel jele is megváltozik, ami az intézet szerint egy helikopter leszállóhelyéhez hasonlít.

_87781786_japchurch.jpg

A keresztény templomok jelölését könnyű összetéveszteni egy temetővel.

_87781841_jappostoffice.jpg

A posta japán szimbóluma a "hírközlés" szó szótagírásos leegyszerűsítése, ami még a 19. századból ered. A külföldiek valószínűleg ezt nem tudhatják, ezért ez a jel is a csere áldozata lesz.

_87781844_jappolice_1.jpg

A nagy X - ami két keresztbe tett gumibot - a rendőrsöket hivatott jelezni. Az új ábra könnyebben dekódolható lesz.

 

_87782421_hotsprings.jpg

A termálfürdő jele változatlan marad, ami viszont sokaknak egy tál gőzölgő levest juttat eszébe.

 (Képek: BBC / GSI)

5435812352_e2578ba5b8.jpg

Buddhista templomokat jelző utcai táblák Japánban

(kép: Twitter)

„A japánok megosztottak az új jelek használatával kapcsolatban. Többen azt mondják, hogy itt az alkalom lecserélni a japán nyelvű térképek jeleit is, míg mások szerint a tradicionális szimbólumoknak maradniuk kellene. Még el fog telni egy kis idő, mielőtt bármi változna, mivel a megfelelő kormányzati szervekkel egyeztetnünk kell a cseréket illetően” – mondta Nakamura.


Sensoji_浅草寺_1

A turisták egyik kedvence, a tokiói Senso-ji / 浅草寺

 

Fürst András

Forrás: BBC / The Japan Times

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr978303756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NipponDream 2016.01.31. 20:41:37

Jó, hogy kedveskednek a külföldieknek (és itt elsősorban a nem ázsiaiakra gondoltak nyilván,) DE: "Japánnak egy olyan környezetet kell megteremtenie, ahol a külföldi látogatók gyorsan és könnyedén tudnak utazni vagy szállást találni maguknak"... Ennyi erőből egész Tokió utcahálózatát áttervezhetnék. Tavaly nyáron pl a taxis(!) alig talált oda a shinjukui hotelhez, ahova mentünk... :D
süti beállítások módosítása