Távol-keleti blokk

Törvénnyel próbálják visszaszorítani a dohányzást Kínában

2016. július 23. - tavolkeletiblokk

Kína hosszú idők óta a dohányosok mennyországának számít: a cigaretta rendkívül olcsó, és a szabályokat annyira nem tartják be, hogy még egy kisgyerek is könnyen vásárolhat dohányárut. Az ország, a világ dohányfogyasztásának több mint egyharmadáért felelős (egy lakosra 2250 szál cigaretta jut évente). A közelmúltban azonban tapasztalható némi változás a dohányzás visszaszorítását illetően.

Peking városa tavaly, az összes nyilvános helyen betiltotta a dohányzást, így némileg tisztább lett a levegő a főváros legtöbb bárjában és éttermében. Az intézkedést még egy átfogó dohányadó-emeléssel is összekapcsolták, aminek hatására országszerte csökkentek a cigaretta eladások: az Euromonitor piackutató intézet szerint Kínában 2015-ben 60 milliárddal kevesebb cigarettát vásároltak, mint az azt megelőző évben. 

Smoking

 Káros szenvedély – állami irányítással

(kép: flickr / tania_huiny)

Mindezzel ellentétben, az egész országra kiterjeszteni kívánt dohányzás-ellenes törvény mégsem tűnik előrelépésnek. A 2014-es első törvénytervezet szerint az ország összes nyilvános helyén be kell tiltani a dohányzást, de ennek megvalósítása nagyon nehéz. Azoknak az intézményeknek, amelyek következetesen semmibe veszik a törvényt, bevonhatják a működési engedélyét. Azonban egy újabb törvénytervezet – amelyet az egészségügyben dolgozó szakemberek is átnéztek –, megengedné, hogy olyan helyiségeket létesítsenek, amelyek zárt területeken is lehetővé tennék a dohányzást. A megoldás korántsem tökéletes, mivel ezeket a helyeket nehéz hermetikusan lezárni, így a nemdohányzók is szívnák a cigarettafüstöt. A törvény betartatása nehézségekbe ütközne. Angela Pratt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi munkatársa szerint, a kínai dohányzás-ellenes törvény ebben a formájában csak egy látszat törvény.

A törvény csaknem 700 millió kínai lakost próbál megvédeni a passzív dohányzás káros hatásaitól. Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke láthatólag támogatja a kezdeményezést, felesége pedig, a dohányzás-ellenes kampány fő szószólója. Xi nemrég megtiltotta a hivatalnokoknak, hogy nyilvános helyen dohányozzanak, illetve hogy közpénzből vásároljanak cigarettát. Azonban még Xi elnök is kevés ahhoz, hogy a saját kormányát rávegye a törvény betartására, mivel az állami tulajdonú Kínai Nemzeti Dohánytársaság felügyeli a dohánytermesztést és a forgalmazást az egész országban. Az a tény, hogy a kormány hasznot húz a dohányosokból, magyarázatot ad arra, miért vezettek be olyan kevés dohányzás-ellenes törvényt Kínában – pedig az ország 2003-ban csatlakozott a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményhez. A cigarettás dobozokon, a más országokban tapasztalt elrettentő képek helyett, csak apró betűs egészségügyi figyelmeztetés látható, és a dohánytermékek adója is alacsony szinten maradt.

A cigaretta-forgalmazó cégek szerint, a dohányzás visszaszorítása negatív gazdasági következményekkel járna, mivel a dohányból származó adók a kormányzat pénzügyi bevételének 7,5 százalékát teszik ki – Yunnan tartományban pedig az adóbevétel csaknem felét. Amíg a kínai állam nem képes elszakítani magát a dohányipartól, addig nehéz lesz komolyan hadjáratot indítania a dohányzás ellen. Kínában csaknem 1 millió ember hal meg évente dohányzáshoz köthető betegségekben, azonban a közvélemény nincs tisztában a veszélyekkel. Az is ront a helyzeten, hogy Kína 20. századi történelmének két leghíresebb dohányosa, Mao Ce-tung (Mao Zedong) és Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping) is elég magas kort ért meg. Az idősebb hivatalnokok közül ma is sokan dohányoznak – ráadásul a vezetőség főhadiszállása (Zhongnanhai) egy cigaretta márkaneve. 

Chinese Cigarettes

Kínai cigarettamárkák

(kép: flickr / Smithysteads)

A kínai kormány idén novemberben szándékozik meghozni a dohányzás-ellenes törvényt, akkor amikor Sanghaj lesz a házigazdája a WHO által szervezett globális egészségügyi konferenciának. A törvényjavaslat beterjesztésének időzítésével a résztvevők azt akarják kihangsúlyozni, hogy az ország az egészséges életmód elkötelezettje, azonban a jelenlegi törvénytervezettel ez nehezen lesz hihető.

Batári T. Csaba

Forrás: The Economist

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr448909356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása