Távol-keleti blokk

Észak-koreai sebek, dél-koreai gyógyulás

2015. november 02. - tavolkeletiblokk

A dél-koreai fővárosban virágzik a plasztikai sebészet, egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy átoperáltassák valamely nekik nem tetsző testrészüket. Az idei évtől a szépségiparon kívül egy humánusabb program is terjedőben van. Az orvosok a műtétekkel észak-koreai menekülteken segítenek.

Közel 20 évvel ezelőtt Lee Geung-ja (40, nő) egy észak-koreai gyárban éjszakai műszakban dolgozott, amikor egy balesetben az olvasztott műanyag megsebesítette és elcsúfította arcát. A bal szemöldöke és szemhéja szinte teljesen eltűnt. Saját elmondása szerint, úgy nézett ki mint egy “szörny”.

2010-ben Dél-Koreába disszidált, ahol azért, hogy elkerülje, hogy megbámulják, inkább éjjeli állatként élt, egyedül dolgozott épületeket és közfürdőket takarítva a hajnali órákban.

Az önbecsülésének sem tett jót az a tény, hogy a dél-koreai társadalom nagy hangsúlyt fektet a megjelenésre - különösen a nőknél. A plasztikai beavatkozás egy közkedvelt ajándék a lányok számára az érettségi vagy a diploma után. Úgy vélik ez megkönnyíti a munkakeresést.

“Amikor az utcán sétálok vagy egy másik emberrel kell találkoznom, ösztönösen lehajtom a fejem és elfordítom arcomat, hogy ne lássák a hegeket.” - mondja Lee. “Dél-Koreában, ahol még a jó megjelenésű emberek is befekszenek a kés alá, nagyon nehéznek találtam, hogy ezzel az arccal felvegyem a versenyt a többiekkel szemben."

Lee nemrég egy olyan segítséget kapott, amiről sosem álmodhatott ezelőtt: egy plasztikai sebész önként jelentkezett, hogy segítsen neki visszanyerni régi kinézetét – és önbecsülését.

Ezt az új sebészeti programot ebben az évben kezdte el a rendőrség és több önkéntes közreműködésével a Koreai Plasztikai Sebészek Szervezete, amivel észak-koreai menekülteken segítenek – akiken nemcsak átvitt értelemben hagyott heget a múltjuk.

 

North Korea DPRK

Egy remek képsorozat Észak-Koreáról

(képek: flickr / Eric Lafforgue)

Amióta az ingyenes plasztikai műtét program híre elterjedt, több tucat menekült - akiknek különböző sérülések, sebesülések nehezítik életüket - jelentkezett a programba.

Az észak-koreai kommunista diktatúrából disszidáló 28 ezer ember sok terhet cipel, ami megnehezíti, hogy beilleszkedjenek a fejlett dél-koreai jóléti társadalomba. Sokszor jóval kevesebb pénzt keresnek, mint a helyiek, és képzetlen, érzelmileg instabil munkásokként kezelik őket. Sokakat rokonaik emléke is gyötör, akik vagy fogolytáborokba kerültek, vagy éhen haltak. (Az észak-koreai elnyomó rendszerben élők hétköznapjairól írt Barbara Demick rendkívül színvonalas és megrázó könyvet Nincs mit irigyelnünk a világtól címmel.)

Korea 1948-ban bekövetkezett kettéosztása óta Észak és Dél között felfoghatatlan mértékű életszínvonalbeli szakadék tátong. A 48 milliós Dél-Koreában a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP értéke 35,000 dollár, míg a 24 milliós Észak-Koreában ez csak 1800 dollár - ez közel hússzoros különbséget jelent a két ország között.

Kim Kyeong-suk, a szöuli Yongsan Rendőrségkapitányság főfelügyelője találta ki a programot, miután hallotta, hogy milyen sok északi-koreai nem talál munkát a sérülései miatt. Illetve ő az, aki segít kapcsolatot teremteni a menekülteknek a plasztikai sebészekkel.

scars1-master675.jpg

Dr. Hong Jeong-geun lézerrel távolít el egy tetoválást egy észak-koreai menekült karjáról

 (kép: New York Times / Jean Chung)

1986-ban Lee Cheon-seong (45, férfi) és sok bajtársa az észak-koreai hadseregben Kim Ir Szennek – Észak-Korea alapító államelnöke és a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagyapja - tett esküket tetováltatott magára. Az észak-koreai hatóságok engedélyezték a katonáknak, hogy tetoválásokat csináltassanak, amelyek olyan fogadalmakról szóltak, hogy megvédik a  szülőföldjüket, illetve a vezető fegyverei és bombái lesznek, és gyűlölik az Egyesült Államokat.

Egészen addig, amíg Lee úr – egy politikai tisztogatás után - nem menekült el Északról Délre, nem tudta, hogy a dél-koreaiak a tetoválásokat a szervezett bűnözéssel azonosítják.

“A tetoválásaim mindig problémát jelentenek az állásinterjúkon, és megakadályozzák, hogy felvegyenek bárhova” - mondja Lee úr. “E mellett állandó emlékeztetői annak, hogy a rezsim, amire valaha felesküdtem hogyan árult el engem. Néha kedvem lenne kivágni egy borotvapengével.”

Dr. Hong Jeong-geun a Koreai Plasztikai Sebészek Társaságának igazgatója – aki eltávolította Lee úr bal karjáról a tetoválást - azt mondja, a programban eddig mintegy tucatnyi orvos vett részt. A sebészek önkéntesen jelentkeztek, hogy segítsenek az északi menekülteken. Továbbá ezzel a gesztussal saját megítélésükön is javítani szeretnének.

Szöul mágnesként vonzza azokat, akik plasztikai beavatkozásra vágynak. Több száz klinika alkalmaz plasztikai sebészeti eljárásokat ajánló tanácsadókat, illetve tolmácsokat közvetítenek ki kínai nőknek, akik a műtét miatt utaznak a dél-koreai fővárosba.

A kritikusok azt mondják, hogy a plasztikai sebészetet alkalmazók túl messzire mentek (Szöulban minden ötödik nőnek volt plasztikai beavatkozása), és ezzel hozzájárulnak annak az elképzelésnek az állandósulásához, hogy csak a szűken vett szépségideál eredményez jó állást és segít megfelelő házastársat találni.

11305402973_4fc7ecc419_k.jpg

Plasztikai sebészeti klinika beavatkozás "előtt és után" reklámja Szöulban

(kép: flickr / edmondvv)

“Amikor a gyerekeink megkérdezik, hogy mi a szakmánk, sokan közülünk már nem éreznek büszkeséget, amikor elmondjuk” - mondja Dr. Hong , aki a Városi Sebészeti Klinikát vezeti Szöulban.

A dél-koreai hivatalnokok úgy gondolják, hogy az észak-koreai menekülteken való segítés és a helyi életbe való integrálásuk egy kísérlet arra az esetre, ha majd egyszer a két Korea egyesülésével valós társadalmi problémákkal kell megküzdeniük. Ennek a segítségnek a részeként az északi menekültek támogatásokat kapnak taníttatásukra és munkahelyi képzésükre, illetve ingyenes szálláshelyekhez juthatnak.

Egy, a dél-koreai kormány által végzett tavalyi közvélemény kutatás szerint, a disszidálók úgy érzik, hogy a gazdasági helyzetük alacsonyabb a jóval fejlettebb Délen, mint az Észak állítólagos, osztályok nélküli társadalmában.

A kutatás szerint, az északiak a déli átlagkereset 66 százalékát keresik meg. A munkanélküliségi ráta közöttük a nemzeti átlag négyszerese volt, az öngyilkosságok száma pedig háromszoros, az amúgy is magas dél-koreai átlaghoz képest - 100 ezer főre 29 öngyilkos jut, ami a világon a harmadik legmagasabb.

“Sokszor arra gondolok, hogy megölöm magam az 5 éves fiammal együtt, hogy véget vessek ennek a szenvedésnek” - mondja Kim Seon-ah (37, nő) aki cigarettával okozott égési sérüléseket akar eltüntettetni a testéről, amit gyermekének apja, egy kínai férfi okozott. A férfi még 2003-ban Kínában vette embercsempészektől a nőt, mikor először szökött el Északról.

“Még mindig irtózom a férfiaktól” - mondja.

Lee az egykori gyári munkás, balesete után nem tudott gyógyszerekhez hozzájutni, ezért sóoldattal kezelte a sebét. 1998-ban hagyta el Észak-Koreát - egy több millió áldozattal járó szörnyű éhínség csúcspontján - és Kínába utazott illegális bevándorlóként. Háromszor hazaküldték, de mindig visszajutott Kínába, ahol egy helyi férfi teherbe ejtette.

scars2-articlelarge.jpg

Kim Kyeong-suk rendőrfelügyelő egy észak-koreai menekülttel pózol egy plasztikai kezelés után

 (kép: New York Times / Jean Chung)

Miután végül sikeresen eljutott Dél-Koreába, Lee-t teljesen lenyűgözte egy televíziós műsor, melyben plasztikai sebészek drasztikus külső változásokat értek el pácienseiknél.

“Ahogy néztem a műsort, rögtön megnyugodtam” - mondja Lee, aki jelenleg Szöul nyugati városrészében él.

Nemrég, Lee elment Dr. Park Sang-hyeon plasztikai sebészhez, aki elmondta neki, hogy a kezelés hónapig is eltarthat, de a műtétek után visszanyerheti régi külsejét. A viszontagságos út ellenére, az asszonynak egy szerény álma már van: a most harmadikos gyermekének a szülői értekezletére elmenni, életében először.

 

Fürst András

Forrás: The New York Times

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr938030000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása