Távol-keleti blokk

Mennyire aggasztják Kínát a Brexit következményei?

2016. július 06. - tavolkeletiblokk

A Kínában tevékenykedő üzletemberek úgy gondolták, hogy készek elfogadni a Brexit-népszavazás végeredményét, legyen az bármilyen kimenetelű is. Azonban most, hogy egyértelművé vált Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, már máshogy állnak a jövőhöz.

Mivel úgy tűnik, hogy Kína, a többi országhoz képest kevésbé van kitéve a választás kimenetelének,  néhány kínai, rövidtávon még hasznot is remél a kilépés következményeiből. Például a font zuhanásával a turisták, egy ideig olcsóbbnak találhatják majd az Egyesült Királyságot. A Brexit utáni bizonytalanság viszont a globális gazdaságra is hatással lesz, ami a yuan értékét csökkenni fogja. 

Jing Ulrich, a JP Morgan csendes-óceáni térségének alelnöke szerint egyszerűen csak egy ideiglenes visszaesésről van szó, és hosszútávon a nemzetközi kapcsolatok továbbra is nyitottak maradnak. „Rövidtávon, egy ilyen esemény meg tudja lepni a piacot, és sokak szerint, ez a globalizációra is káros hatással lesz. Én úgy hiszem, ez csak felfogás kérdése” – mondja Jing.

Xi Jinping, kínai elnök, és David Cameron, brit miniszterelnök, 2015. októberében.

(kép: Getty Images / Kirsty Wigglesworth)

Calvin Chin, a Transit Shanghai start-up cég igazgatója kicsit borúsabban látja a helyzetet. Szerinte azokat a kínai cégeket fogják érinteni a Brexit következményei leginkább, amelyek éppen most próbálnak nemzetközi szinten is terjeszkedni. „Azok a kínai vállalatok, amelyek az EU-ban új piaci lehetőségeket látnak, nem Londonban és Nagy-Britanniában fognak céget létesíteni, hanem inkább Franciaországban vagy Németországban” – véli Calvin.

Vannak akik szerint nem fognak változni az üzleti kapcsolatok az Egyesült Királysággal. Wang Chuanfu, a Byd kínai autógyár – amely elektromos buszokat gyárt közösen a skót Alexander Dennis buszgyártóval – elnöke szerint, a brit kilépés sokak számára jelentős akadályokat fog állítani. A Byd azonban ennek ellenére nemhogy csökkenteni, hanem még inkább növelni fogja befektetéseiket Nagy-Britanniában. „A kínai kormány állítása szerint a bilaterális kapcsolatok nem fognak változni a Brexit után. Ugyanez mondható el a Byd autógyárra is” – mondja Wang.

Li Keqiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke a múlt héten, Tianjinben tartott Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy a britek kilépése az Európai Unióból még jobban hozzájárul a világgazdaság instabilitásához. Arra hívta fel a figyelmet, hogy egységre és stabilitásra van szükség az Egyesült Királyságban és Európában egyaránt.

Batári T. Csaba

Forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr348870196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása