Távol-keleti blokk

Beszélgetőtárs-kölcsönzés Japánban

2016. július 28. - tavolkeletiblokk

Takanobu Nishimoto középkorú férfiakból álló csapatával olyan embereknek segít – a nyugdíjasoktól kezdve az iskolásokig –, akik nem tudják legbelsőbb gondolataikat megosztani sem egy terapeutával, sem családjukkal. Bárki, akinek szüksége van egy kis társaságra, feliratkozhat Nishimoto internetes szolgáltatására és kibérelhet egy ossan-t – 45 és 55 év közötti középkorú férfit –, óránként ezer jenért (2600 forint).

Számomra ez a szolgáltatás sokkal inkább egy hobbi, mint bármi más” – mondja Nishimoto, aki négy évvel ezelőtt rukkolt elő az ötlettel, és szolgáltatása ma már több mint hatvan embert foglalkoztat egész Japánban. „Az eredeti ötlet az volt, hogy javítsak a hozzám hasonló korú férfiakról alkotott képen, akik már nem olyan fiatalok, és nem is veszik őket komolyan” – mondja.

8281999e-4fc8-11e6-ba91-9b331c0ddad9_1280x720.jpg

 Nishimoto, az ismeretlen beszélgetőtárs.

(kép: SCMP)

A 48 éves Nishimoto – aki szakmáját tekintve divattanácsadó –, csak beszélgetőpartner a havi 30-40 ügyfél számára, akiknek közel 70 százaléka nő.Azok, akik »kibérelnek« engem, azt szeretnék ha a társaságuk lennék néhány órára, és meghallgatnám őket” – mondja. Nincs ez másképp azzal a 80 éves nénivel sem, aki minden héten kibérli Nishimotót egy sétára a helyi parkban. „Olyan mintha a gyereke lennék” – mondja.

Az ügyfelek között van egy halász akinek elege lett a magányból, egy egyetemista, aki a szórakoztatóiparba szeretne bekerülni, de nem kap kellő támogatást a családjától, és egy fiatal alkalmazott, aki viselkedési problémákkal küzd a munkahelyén.

Japán a társadalmi elszigetelődés több formájával küzd: köztük a legelterjedtebb a hikikomori jelenség, amikor a tinédzserek és a fiatal felnőttek nem hajlandóak elhagyni lakásukat vagy kivonják magukat a szociális kapcsolataikból – akár évekre is. Egyes szakértők szerint több mint 200 ezren szenvednek ettől a 127 milliós szigetországban. A Nishimotóhoz járó emberek azonban nem a társadalomtól elzárkózó, vagy abba nehezen beilleszkedő emberek közé tartoznak. Inkább azért veszik igénybe a szolgáltatását, hogy elfelejtsék a családjuk és a barátaik által támasztott folyamatos elvárásokat, és azokból kitörve szabadon beszélhessenek. A szakértők szerint ez egy rendkívül hasznos alternatíva, mivel Japánban a társadalmi szerepek erősen meghatározottak és szigorú elvárásoknak kell megfelelni.

Mindig mást mutatok magamból, attól függően hogy a barátaimmal, a családommal, vagy a párommal vagyok” – mondja a 24 éves Nodoka, aki Nishimotóhoz jár beszélgetésekre.A másokhoz fűződő kapcsolataim határozzák meg, hogy éppen ki vagyok. Ezek az elvárások azonban itt eltűnnek, mivel egy olyan valakivel beszélek, akit egyáltalán nem ismerek. Neki köszönhetően úgy érzem jobban megértem saját magamat.”

Hiroaki Enomoto pszichológus azt mondja, hogy Japánban a társadalmi normák határozzák meg hogy mit szabad vagy nem szabad mondani, akár a legközelebbi hozzátartoinknak is.Ha valakinek valamilyen új problémája merül fel, akkor elég nehéz olyan személyt találni, akinek szabadon beszélhet róla. Ráadásul úgy kell kifejeznie magát, hogy azzal ne okozzon kellemetlenséget a másiknak” – mondja.

Shibuya

Elvárások fogságában.

 (kép: flickr / Shige)

Néhány éve több ügynökség is kínál óradíj alapú „barát-kölcsönző” szolgáltatásokat. Az ügynökségek kínálatában sok minden szerepel: lehet rendelni barátot, családtagot vagy társaságot különböző alkalmakra, esküvőkre, temetésekre, vagy akár partikra is. Vannak, akik csak beszélgetőtársakat rendelnek, hogy enyhítsék időskori magányukat és elszigeteltségüket.

A házasságban élő Nishimoto már többször abba akarta hagyni a szolgáltatást, de rájött, hogy az ügyfeleire ugyanolyan szüksége van, mint nekik rá.Amikor kikölcsönöznek, sosem tudom mit fognak kérdezni tőlem, ez egyszerre ijesztő és érdekes is. Őszintén, semmilyen furcsa eset nem történt eddig az ügyfelekkel, sok érzelmes tapasztalattal gazdagodtam.”

Fürst András

Forrás: SCMP

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr348920178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása