Távol-keleti blokk

Kína tartományai, ha országok lennének

2015. november 06. - tavolkeletiblokk

Kína gazdasági növekedése mindenki számára köztudott, a lakosság egészségében és élethosszában bekövetkezett nagy mértékű javulás – a környezetszennyezés növekedésének ellenére – azonban már nem annyira.

A Lancet című orvosi szaklapban közölt új tanulmány először nyújt betekintést Kína egészségi állapotába tartományok szerint. A lenti térképen a születéskor várható élettartam látható, a 33 tartomány szintű régióra lebontva, illetve a tartományok olyan országokkal párosítva, amelyek a legközelebb állnak az adott élethosszhoz.

A tanulmány szerint, egy 1990-ben született gyerek Kínában átlagosan 68 éves koráig él. Azonban, aki 2013-ban született, már várhatóan megérheti a 76 éves kort. A tartományok között nagy eltérések mutatkoznak, de ezek a különbségek egyre kisebbek. A Sanghajban születettek várható élettartama 83 év – mint Svédországban -, illetve már 6 területen élnek tovább a kínai lakosok az amerikaiaknál. A legnagyobb fejlődés a legelmaradottabb régiókban történt: egy tibeti gyerek születéskor várható élettartama 1990-ben 56 év volt - mint a legszegényebb afrikai országokban. Ez napjainkra felemelkedett 70 évre, – Európa egyik szegényebb országa – Moldova szintjére. (Magyarország a születéskor várható élettartamot – 75 év – tekintve, Hunan, Henan, Jiangxi tartományoknak felel meg a legjobban – a szerk.)

16451701201_5ca8a25cef_h.jpg

Erősebb gazdaság, hosszabb élet

(kép: flickr / blackstation)

A halálozási okok is változóban vannak az 1,3 milliárd fős országban. Az utóbbi időkig nagy fejlődést értek el a fertőző betegségek visszaszorításában, – kivéve HIV/AIDS - azonban ma, az életvitelhez köthető betegségek – stroke, szívinfarktus – jelentik a legnagyobb veszélyt a kínai emberek egészségére.

20151031_cnm902_595.pngSzületéskor várható élettartam, tartományok szerint

 

Fürst András

Forrás: The Economist

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkeletiblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr698051574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása